FAQ

1. Wat zijn patenten / octrooien?

  • Patenten, ook octrooien genoemd, zijn intellectuele eigendomsrechten gericht op de bescherming van innovaties met technisch karakter.

  • Een patent geeft de houder het recht (niet de plicht) om anderen uit te sluiten van het gebruik van de geoctrooieerde uitvinding.

  • De draagwijdte van de bescherming die een octrooi verschaft, wordt bepaald door de claims. Een andere naam voor claims is octrooi conclusies.

2. Is mijn uitvinding patenteerbaar? Octrooieerbaarheid?

Patenten kunnen verkregen worden voor innovaties met een technisch karakter.

De criteria voor octrooieerbaarheid van een uitvinding zijn samengevat als volgt:

  • De uitvinding werd nog niet eerder publiek bekend gemaakt (nieuwheid)

  • De uitvinding ligt niet voor de hand ten opzichte van wat reeds publiek bekend is (inventiviteit, inventieve stap)

  • De uitvinding is industrieel toepasbaar. De innovatie ligt in een technologie domein.

  • De beschrijving van de uitvinding is duidelijk en compact (clarity)

  • De beschrijving van de uitvinding is voldoende om de nawerking van de uitvinding toe te laten (sufficiency, enablement)

  • De formele vereisten van de octrooiaanvraag zijn in orde (bv. aanduiding van een uitvinder)

  • De taksen werden betaald

Octrovia kan de octrooieerbaarheid van uw uitvinding onderzoeken. U ontvangt een advies over de haalbaarheid om een patent/octrooi te bekomen.

3. Hoe kan ik mijn uitvinding patenteren/octrooieren?

Octrooi aanvragen voor uw uitvinding? Dit gaat als volgt

1. Kijk na of de uitvinding al bestaat.

2. Bedenk een strategie om uw uitvinding ten gelde te maken.

3. Contacteer een octrooigemachtigde om een octrooi voor uw uitvinding aan te vragen. Hou ondertussen de uitvinding geheim.

4. Bespreek de uitvinding met uw octrooigemachtigde. Octrovia stelt u een strategie voor om de uitvinding te patenteren.

4. Opstellen van een octrooitekst, nazicht en bespreking met de uitvinder. De octrooitekst bestaat uit een gedeelte met beschrijving van de uitvinding, eventueel met tekeningen, gevolgd door een oplijsting van claims. De claims of conclusies geven aan waarvoor men een monopolie wenst. Deze informatie wordt ook de octrooispecificatie genoemd.

5. Indienen van de octrooitekst tesamen met een aanvraagformulier en betaling van taksen, bij een geselecteerde Octrooiverlenende Instantie.

6. Onderzoek door de Octrooiverlenende Instantie. In octrooidatabanken wordt nagekeken of de uitvinding niet reeds bestaat. De aanvrager ontvangt een nieuwheidsrapport.

7. Gelegenheid tot het insturen van commentaar en/of aanpassing van de conclusies.

8. Publicatie van de octrooiaanvraag (A nummer) - voorlopige bescherming

(9. Indien van toepassing, examinatie fase met oplijsting van de bezwaren tegen het verlenen van een octrooi. De aanvrager dient de bezwaren weg te werken om tot een octrooi te komen.)

10. Verlening van het octrooi - volle octrooibescherming. Publicatie van de definitieve tekst en claims (B nummer)

11. Valorisatie van het patent (productmarkering, innovatie aftrek - fiscale optimalisatie, licenties, inbreuk stoppen)

Informatie over octrooi systemen en routes voor het patenteren van uw uitvinding vindt u hier: België, Nederland, Europa, PCT.

4. Wat is de timing voor het bekomen van een patent?

In een nationaal octrooisysteem kan een verleend octrooi bekomen worden binnen 12-18 maanden. Via de Europese of Internationale route duurt het 3-5 jaar om octrooihouder te worden. Indien nodig, bij voorbeeld in geval kopies opduiken, kan het verleningsproces versneld worden.

5. Hoeveel kost een octrooi?

Een nationaal octrooi (BE, NL) kost 6000 à 8000 Euro voor een volledig traject. Octrovia werkt bij voorkeur met een vast budget om verrassingen te vermijden en te focussen op een optimale bescherming voor uw uitvinding.

Een Europees octrooi kost typisch een veelvoud van een nationaal patent. De taksen zijn hoger, het is een examinatiesysteem in plaats van een registratiesysteem. De examinatiefase kan gemiddeld 1-3 ronden duren.

Voor het in stand houden van een octrooiaanvraag of verlenging van een octrooi worden vergoedingen in rekening gebracht door de desbetreffende dienst voor intellectuele eigendom. Informatie over de respectievelijke octrooi systemen en routes voor het patenteren van uw uitvinding vindt u hier: België, Nederland, Europa, PCT.

6. Hulp bij het beheer van mijn octrooi portefuille?

Jazeker, Octrovia maakt het beheer van uw octrooi portefeuille eenvoudig en toegankelijk. U kan toegang krijgen tot uw dossierbestand en meekijken over de schouder van de octrooigemachtigde.

7. Wat kan ik doen tegen kopieën van mijn gepatenteerde uitvinding?

Wanneer u vermoedt dat uw geoctrooieerde uitvinding wordt gekopieerd, is het van belang om bewijsmateriaal ter verzamelen en een octrooigemachtigde te contacteren. Die kan de omvang van de octrooibescherming naast de vermeende inbreukmakende producten/processen/gebruiken leggen en u adviseren over verdere stappen. 

8. Waar kan ik vinden of een octrooi nog van kracht is?

Eeckhaoudt IP - Octrovia zoekt in Octrooi Registers de relevante informatie op en zal u hierover adequaat informeren. Indien de relevante Octrooi Registers niet online beschikbaar zijn, dan wordt de informatie verkregen via een buitenlandse octrooigemachtigde.

9. Kan gezocht worden naar octrooirechten die mijn activiteiten in de weg staan (Freedom to Operate - FTO - Vrijheid van handelen)?

Eeckhaoudt IP - Octrovia zoekt in octrooidatabanken naar patent informatie die mogelijks relevant is voor uw activiteiten. De status van de octrooirechten wordt opgezocht. De relevantie van de claims wordt geanalyseerd. Een rapport zal u een overzicht geven van uw vrijheid van handelen. Wij geven er de voorkeur aan om dit ook in een meeting toe te lichten voor een goede kennistransfer en bespreking van de manoeuvreerruimte. Waar relevant wordt doorgenomen hoe de vrijheid van handelen kan vergroot worden.